Een asielhond kan leiden aan gedragsproblemen. Als een asielhond gedragsproblemen vertoond, komt dit vaak door de vorige eigenaar. De vorige eigenaar zou bijvoorbeeld veel hebben geschreeuwd naar zijn hond. Wat ook regelmatig voorkomt, is dat een hond niet alleen kan of durft te zijn. Een hond leeft van nature in een groep, een roedel. Wanneer een hond alleen is, kan het zijn dat een hond zich niet sterk genoeg voelt om tegen de angst van de alleen zijn te kunnen. Dit leidt vaak tot langdurig blaffen en huilen, of ander ongewenst gedrag wat de hond vertoont. Asielhonden worden in het dierenasiel hierop getraind, zodat de hond leert dat het baasje regelmatig terugkomt.
Ook bestaan er dominante honden; u moet altijd zorgen dat u de leider bent. Voor een hond is het gezin de roedel. De rangorde moet duidelijk zijn, anders is er geen rust. Als het niet duidelijk is voor de hond wie de leider is, zal de hond de taak van leider op zich nemen. Het is belangrijk dat er bij dominante honden consequent wordt opgetreden. Asielhonden worden erop getraind dat als de hond dominant is, hij op een andere manier aandacht krijgt. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door de hond volledig te negeren en geen oogcontact te maken met de hond. U kunt er ook zelf voor zorgen dat u de leider bent van de roedel. Dit kunt u bijvoorbeeld zelf doen door de hond als laatste eten te geven. In de natuur eet de leider altijd als eerste. Daarna komen pas de lagere honden in de rangorde. Dit werkt precies hetzelfde als uw etensritme. Eerst u, dan de hond.
Agressie is ook een veel voorkomend probleem bij asielhonden. Er zijn veel soorten agressies bij honden bekend. Het is daarom belangrijk om de agressie vast te stellen. Vergelijk dit bijvoorbeeld met een kind welke zijn zin niet krijgt. Een agressieve hond die op een verkeerde wijze wordt gecorrigeerd, kan alleen maar agressiever worden. Een asielhond die werd mishandeld door een baasje, zal een aantal weken flink veel agressie en angst met zich meedragen. Daarom is ook belangrijk dat dit bij asielhondenvooraf bekend is en aangepakt wordt. Anders kan dit fout uitpakken voor het nieuwe baasje. Dan heb je ook nog de angstbijters: dit zijn honden die heel onzeker zijn en zich snel bedreigt voelen in een bepaalde omgeving. Deze honden vertonen redelijk gevaarlijk gedrag, aangezien deze honden uit zelfverdediging dan van zich af gaan bijten. Een angstbijter heeft daarom behoefte aan een rustige omgeving en een stabiele roedel. Baasjes die van plan zijn om een angstbijtende asielhond te kopen, worden daarom ook vaak aangeraden om de hond in een rustige omgeving te laten leven. Tevens zullen asielhonden sneller reageren op pijn, wanneer er bij het vorige baasje geweld is gebruikt. Dit is een natuurlijke reactie en is niet af te leren door middel van speciale training. Het beste wat u dan kunt doen is de hond gerust stellen en desnoods te belonen voor goed gedrag. Het is ook zeer belangrijk om bij deze honden de agressie niet te bestraffen.